Kind krijgen: compleet uitstippelen of go with the flow?

Ouders 20-03-2017
Kind krijgen: compleet uitstippelen of go with the flow?

Kind krijgen: compleet uitstippelen of go with the flow?

Ouders 20-03-2017

Vrouwen lijken steeds minder aan het toeval over te willen laten als het om zwanger worden en bevallen gaat. Apps maken het easy peasy om compleet uit te stippelen wanneer je zwanger dient te raken, als je per se rond een bepaalde datum of in een bepaald seizoen wilt bevallen. Maar of de redenen hiervoor en al dit gemeet en geweet wel zo goed zijn?

Moeders en een therapeut ventileren hun mening hierover.

'Komt het jou in maart uit?'

Je agenda erbij pakken als jullie je kinderwens bespreken. Zo van: wanneer komt het uit? Klinkt misschien wat zakelijk voor zo'n act of love, maar zo'n gekke gang van zaken is het vandaag de dag echt niet – zul je uit eigen ervaring misschien ook weten. Werk (beter niet zwanger zijn in de winter als je skilerares bent), het weer (per se kinderfeestjes in de zomer willen geven): van alles kan jouw voorkeur voor een bevallingsdatum beïnvloeden.

Strijd tussen moeders en grote druk op relatie

"Het is een makkelijke manier om je baby in jouw levensstijl te laten passen. Wie wil er geen prachtige baby om in de zomer mee op pad te gaan of wanneer het jóú uitkomt?", vertelt therapeut Marisa Peer. Maar, waarschuwt ze: "Niet iedereen heeft het geluk dit te kunnen doen. Het zou zelfs strijd tussen moeders kunnen veroorzaken en veel meer druk leggen op een koppel dat een gezin wil stichten."

'Ik wilde niet dat de geboorte mijn werk in de weg zat'

Nou had Hayley, moeder van Bevan (9) en Honor (5), wél dit geluk bij allebei haar kinderen. "Beide geboortes heb ik rond een exact tijdstip gepland. Ik wilde eerst een baby in de zomer krijgen, omdat het me leuk leek om kinderfeestjes in de zon in de tuin te geven. Bevan wilde ik in augustus 2007 krijgen, dus daar heb ik het moment van zwanger raken op aangepast." Ze gebruikte hierbij een app om haar vruchtbaarheid te monitoren en haar man moest op dat moment simpelweg presteren, om het maar even plat te zeggen.

Toen ze haar tweede kind wilde, was Hayley net aan de slag als huwelijksfotograaf. Ze wilde absoluut niet dat de geboorte in de weg van haar werk zou zitten. "Ik wilde dat de baby aan het eind van het trouwseizoen geboren zou worden. Van juni tot oktober ben ik helemaal volgeboekt - dan is de drukste tijd voor mij." En dus werd Honor volgens schema in november 2011 geboren.

Go with the flow

Een anonieme moeder laat weten dit geplan en uitvoeren van controle op zwanger worden en bevallen maar niks te vinden. "Kinderen zijn geen accessoires die je in een druk schema moet proppen", schrijft ze. "Het zijn mensen, die niet altijd komen zoals de moeder dat uitgestippeld had. Go with the flow en krijg een kind omdat je er één wilt, niet omdat je ieder aspect van je leven onder controle wilt hebben! Je kind zal het je niet in dank afnemen als hij of zij hoort dat je zijn of haar komst hebt gepland, zodat de geboorte jouw dag niet zou verstoren."

Wat vind jij: je zwangerschap en bevallingsdatum lekker plannen als je dat wilt, of inderdaad de natuur wat meer z'n gang laten gaan?

Bron: Daily Mail

Over Faye Heijnis

Ik ben Faye, journalist in hart en nieren. Voor celebritybabynieuws, films en speculaas mag je me altijd wakker maken. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk