“Mijn kind leeft niet meer, dus breng ik haar bloemen voor Sinterklaas”

Ouders 5-12-2017
“Mijn kind leeft niet meer, dus breng ik haar bloemen voor Sinterklaas”

“Mijn kind leeft niet meer, dus breng ik haar bloemen voor Sinterklaas”

Ouders 5-12-2017

Wat als je Sinterklaas niet meer viert? Niet omdat je kind inmiddels niet meer gelooft, maar omdat je kind er niet meer is? Ankie Stuijts schreef er een moedige blog over. 

"Namens de Sint koop ik bloemen voor mijn kind. Ik hoor jullie afvragen; bloemen met Sinterklaas? Ja ook mij druist het zo tegen mijn verstand in, wie koopt er nu bloemen voor zijn kind? Mijn kind leeft niet meer, Sinterklaas wordt niet meer gevierd."

'Sinterklaas zal altijd een issue blijven'

"Ik dacht dat ik het een plekje had gegeven maar verleden jaar maakte ik een cruciale fout door op zaterdagmiddag even de stad in te gaan, zomaar even eruit. Niet wetende dat het sinterklaasintocht die middag was. Verkleedde peuters als zwarte piet, grote ogen kijkend naar de goedheiligman, verschuild achter de rug van mama of fier bovenop de schouders van papa.

Ik heb die avond mijn kind in gedachten wel twintig keer bij me gehad, kijkend naar het schouwspel wat zich afspeelde op de grote markt. Wat zou ze genoten hebben, haar mollige vingertjes flink geklemd om de mijne, nooit meer loslatend. Zo had het moeten zijn, Sinterklaas blijft en zal altijd een issue blijven. Ik zou het liefst onder een deken kruipen vanaf het begin dat hij aankomt met de boot tot 6 december dat overal de rust is wedergekeerd. Zelfs voor een gezond gezin zijn dit stressvolle dagen, kinderen die slecht slapen en zo op school en thuis erg druk zijn, ik zou bijna zeggen, laat die man 5 december aankomen en ’s avonds weer vertrekken maar dat zal dan de volgende discussie worden na heel het 'zwarte pieten-gedoe'…"

Lachende kindergezichtjes

"Sinterklaas het grote kinderfeest, met lachende gezichtjes, overvolle etalages, ruiten die versierd zijn en bij de supermarkten hoor je de pepernootliedjes non-stop op de achtergrond. De reclamefolders komen met kilo’s tegelijk binnen en men kan niet om allerlei lekkernijen van suiker en marsepein heen. Fondueschotels worden aangekocht, het gourmetstel komt van zolder. Surprises worden met veel zorg gemaakt, inclusief gedicht, waarna een belofte moet worden gemaakt om extra lief te zijn voor papa en mama."

Geen kind, geen schoentje voor de haard, alleen stilte

"Sinterklaas, graag zou ik wegvluchten naar Verweggistan. Weg om niet geconfronteerd te worden met overspannen moeders die klagen dat hun kroost zoveel vraagt aan de Sint, of dat alle schoentjes gevuld moeten worden en er weken hutspot wordt gegeten om die wortelen maar ergens naartoe te zien verdwijnen. Ik zou zo willen ruilen… Geen kind is zo afwezig als een kind dat gemist wordt bij het feest van Sinterklaas. Bij mij thuis geen tekeningen, geen hutspot van al die wortelen, geen bakje water voor Amigo, geen versiering voor ’t raam “welkom sint”, geen schoen voor de open haard, alleen stilte…"

Bloemen voor Sinterklaas, omdat het niet anders kan

"Ik koop daarom bloemen voor mijn kind. Als de schemering valt loop ik met het bloemstuk langs ramen, ik kijk bij de mensen binnen waar pakjes worden uitgepakt in een warme gezinssfeer en hoor het gezang van kinderstemmetjes: “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”. Ik stap moedig verder, druk mijn koude gezicht tegen mijn dikke sjaal en zet het bloemstuk op haar graf. Geen kind mag worden overgeslagen met Sinterklaas zo ook mijn kleine meisje niet. Ik geef haar bloemen omdat het niet anders kan…"

Over Ankie Stuijts
Een regelaar, perfectionist, controlfreak maar ook zo lief! Betrokken en breed georiënteerd, serieus met een knipoog, een flirt maar een klein hartje, een polderdiva inclusief Brabants accent. Maar dan wel met een fysieke “Crohn”, een louboutin fetisj, woont samen met haar viervoeter van 55 kilo, die haar overigens beschouwt als onderdaan in plaats van bazin. Staat haar “mannetje” als bijna enige vrouw in de wereld van de wegenbouw. Blogt voor justliveblog.nl.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk