‘Politie dreigde hoogzwangere vrouw vast te zetten’

Ouders 20-04-2017
‘Politie dreigde hoogzwangere vrouw vast te zetten’

‘Politie dreigde hoogzwangere vrouw vast te zetten’

Ouders 20-04-2017

De politie dreigde een hoogzwangere vrouw uit Dronten in de gevangenis te zetten. De reden? De dertigjarige vrouw had nog een verkeersboete open staan, zegt haar bewindvoerder.

Dat meldt de Volkskrant. Justitie kan iemand vast zetten die keer op keer weigert om openstaande boetes te betalen. In 2015 pleitten de Nationale Ombudsman en de Tweede kamer al om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen dit lot bespaard zou blijven.

Openstaande boetes

In totaal heeft de hoogzwangere vrouw een opgestapelde schuld van 1.100 euro bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vanwege onverzekerd autorijden. Volgens de bewindvoerder uit Flevoland was de politie aan de deur geweest bij de vrouw om de schuld te innen en dreigde met een 'gijzeling' als ze niet betaalde. "Haar partner belde mij in paniek op", zegt de bewindvoerder. "De telefoon stond op de speaker terwijl de politie nog bij hen in huis was." 

Medische indicatie bevalling

Volgens de bewindvoerder is de zaak extra zorgelijk omdat de zwangere vrouw een medische indicatie heeft: "Deze stress is niet goed voor een vrouw die elk moment kan bevallen." De vrouw en haar partner zouden volgens hun bewindvoerder meer dan een ton schuld hebben. "Deze mensen hebben er zelf veel aan gedaan om in deze situatie terecht te komen", aldus de bewindvoerder. "De ouders van deze vrouw stonden al onder bewind, ze heeft nooit geleerd om met geld om te gaan. (...) Maar dat ze zelf schuldig zijn aan deze situatie wil niet zeggen dat het zo onmenselijk moet zijn dat we een hoogzwangere vrouw gaan gijzelen."

Buitenproportionele maatregel

De politie uit Midden-Nederland bestrijdt het verhaal van de bewindvoeder. “Wij hebben nooit daadwerkelijk de intentie gehad deze mevrouw in gijzeling te nemen", vertelt een woordvoerder. "De politie is die dag aan de deur geweest om een geldboete te innen en het kan zijn dat daarbij het woord gijzeling is gevallen. Maar wij kijken ook naar de persoonlijke omstandigheden. In dit geval was gijzeling niet proportioneel en hebben we haar gewezen op andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen.” Inmiddels is de hoogzwangere vrouw uit het opsporingsregister gehaald. De dreigende gijzeling is daarmee van de baan.

Bron: Volkskrant

Over Milou Sanne

Mijn naam is Milou en ik ben stagiaire webredactie voor de online titels van Mama Media Group. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk