Vakantie met kinderen? Heerlijk!

Ouders 27-08-2015
Vakantie met kinderen? Heerlijk!

Vakantie met kinderen? Heerlijk!

Ouders 27-08-2015

Tot mijn vijftiende gingen wij nooit op vakantie. Mijn ouders hadden een kwekerij en het werk ging voor. Mijn buurvriendjes hadden ook ouders met kwekerijen en gingen (dus) ook niet op vakantie, het was normaal en de zomervakanties waren in mijn beleving - gelukkig - toch wel fantastisch.

Daarna heb ik de schade aardig ingehaald. Een jaar naar ‘College’ in Californië, een paar weken werken in Frankrijk en Italië, om daarna door vriendinnen opgehaald te worden en nog drie weken aansluitend te Interrailen. Een jaar Australië en Nieuw-Zeeland. Singapore, Maleisië, Thailand, Laos, Zuid-Afrika, Jordanië…

En toen kreeg ik kinderen

Sommige mensen kunnen geloof ik heel goed verre reizen maken met kleine kinderen, maar wij zijn in bijna zes jaar tijd nog niet verder gekomen dan Drenthe. Ik krijg het alleen al Spaans benauwd bij de gedachte dat we in een prachtig oord met mooie zwembaden drie kinderen zonder diploma continu in het vizier moeten houden. Bovendien heb ik een man zónder rijbewijs en twee kinderen mét wagenziekte, dus trekt een ritje naar Zuid-Frankrijk mij per definitie niet.

Moeite

Ik moet zeggen dat ik daar vooral de eerste jaren wel moeite mee had. Want willen doe ik het wel. Ik word gelukkig en ontspannen van Schiphol, van een vreemde taal, een vreemde keuken, een vreemd huis, een vreemd bed. Alleen zijn mijn kinderen, net als hun vader, juist niet heel erg van de veranderingen. En voor de leuke slapen-op-het-strand-tips ben ik altijd net te laat of vind het simpelweg te duur.

De Achterhoek

En dus zijn we net terug uit een ruim en overzichtelijk opgezet park - onderdeel van een bekende keten met een grote beer - in Braamt, de Achterhoek. Eentje die in geen enkel hotspot-lijstje van de vele mama-sites die ik volg voorkomt.

Waarom?

Mijn lief wordt de eerste dag van de vakantie altijd licht depressief. Want waarom betalen we eigenlijk zoveel geld voor een kleiner en minder comfortabel huis dan dat van ons, waar de kinderen van slag zijn en wij dus zelden een goeie nachtrust hebben, terwijl er thuis ook nog genoeg te doen is, ook aan leuke dingen? Hij heeft een punt. Ook hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets, die onderzoek doet naar stress en vrije tijd en in Psychologie Magazine zegt dat hij vakantie overschat vindt, heeft waarschijnlijk een punt.

Een feest

Maar toch. Na anderhalve dag trok de hitte weg en vonden de kinderen het een feest om zelf ’s ochtends de tv aan te zetten en hun ontbijt samen te stellen (wafels met pindakaas) terwijl wij nog even rustig wakker konden worden. Ook kon ik:

  • Zeker drie keer een glas alcohol nuttigen op een zonnig terras, terwijl de kinderen zich op een springkussen aan het uitleven waren.
  • Zeker vijf van de elf nachten samen met mijn lief in een bed slapen en wakker worden.
  • Zes hoofdstukken lezen uit een boek dat al sinds 2013 op m’n nachtkastje ligt.
  • In m’n eentje ’s avonds naar de grote en heerlijke sauna op het terrein.
  • In m’n eentje een mooie avondwandeling maken langs koeien, paarden en herten.
  • Eindeloos veel lachen en knuffelen met m’n allerliefsten.

Echt wel een beetje heerlijk

Natuurlijk, net als je denkt dat het allemaal echt wel heel veel makkelijker wordt, is er altijd wel eentje die boven in het klimkasteel naar beneden schreeuwt dat ie het in z’n broek heeft gedaan. En er dus niks anders op zit dan dat je gewapend met billendoekjes en een schone broek zelf naar boven klautert. Maar een kniesoor die daar op let.

We zijn op vakantie geweest en het was echt wel een beetje heerlijk!

Over Esther Vollebregt

Ik, Esther Vollebregt (41), woon samen met man Robert en onze kinderen: Jules (6), Egge (4) en Lisa (4) in Uithoorn.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk