Beste Steven,

Mijn dochter van 4 is extreem jaloers. Als ze zelf een Barbie krijgt en haar vriendinnetje krijgt er ook een, dan wil ze die van haar vriendin hebben en is ze niet meer blij met die van haarzelf.

En zo gaat het eigenlijk met alles. Nieuwe kleren, nieuw speelgoed, snoepjes, noem maar op. Het gras is altijd groener aan de andere kant.

In het begin dacht ik dat het een fase was, maar het is nu al een jaar zo en het gaat niet over. Ik ben bang dat het iets is wat bij haar hoort en dat vind ik best moeilijk, want dan gaat ze het in het leven nog lastig krijgen.

Hoe help ik haar hiermee om te gaan en zorg ik dat ze wat minder ontevreden wordt?

Antwoord Steven Pont

Ik weet niet of ze ontevreden is en dit inderdaad de bron is van haar gedrag. Ik denk eerder aan bijvoorbeeld onzekerheid.

Op de een of andere manier heeft ze het idee dat ze iets tekortkomt. Of, beter: dat anderen het beter hebben.

Verder is het vrij normaal dat een kind van 4 haar eerste impuls nog niet kan onderdrukken, dus daar zou ik me nog niet zo’n zorgen over maken.

Maar praat eens met haar over haar gedrag, vanuit een werkelijk willen weten, en niet vanuit de intentie om haar jaloerse gedrag alleen maar te onderdrukken.

Dus eerst proberen haar gedrag te snappen, dan wordt het meestal vanzelf ook duidelijk waar je precies op in moet grijpen.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).