Beste Steven,

Als mijn dochter van 7 een-op-een met een vriendinnetje speelt, gaat dat prima; ze kan dan goed samen spelen en overleggen wat te doen. Maar zodra er nog één of meer kinderen bijkomen, gaat dat mis en voelt ze zich altijd tekortgedaan en gaat ze nukkig doen. Alsof ze het moeilijk vindt om aandacht te (ver)delen. Hoe help ik haar?

Antwoord Steven Pont:

Voor sommige kinderen valt het inderdaad niet mee om te delen. Dat maakt het geen vervelende kinderen, maar ze zijn gewoon nog niet toe aan het delen van aandacht en spullen. Meestal lijden ze daar zelf het meest onder, dus moet je er als moeder inderdaad iets mee.

In mijn ervaring werkt het het beste om dit soort zaken niet op het moment zelf – of vlak erna – te bespreken, maar juist op het moment dat het helemaal niet speelt. Dan kan ze er het best van een afstandje naar kijken, er iets van vinden, het herkennen en er met je over praten.

Kom niet al te snel met beschuldigingen of tips, vraag eerst hoe zij dit soort situaties zelf ervaart en pak de draad daar vervolgens samen op. Ga dus uit van haar beleving, niet van de jouwe.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).