Beste Steven Pont,

Mijn zoon is 8 jaar en zegt steeds vaker dat hij “iets niet wil” of “geen zin heeft” als we ergens naartoe gaan. Het valt me op dat dit regelmatig voorkomt als hij iets voor de klas moet doen of als we bijvoorbeeld naar een drukke verjaardag gaan en hij weet dat de aandacht op hem gevestigd zal zijn. Ik heb het gevoel dat hij onzeker is. Denk je dat ik gelijk heb? En hoe snijd ik dit onderwerp op de juiste manier aan en geef ik hem meer zelfvertrouwen?

Antwoord Steven Pont:

Uw zoon is pas 8 jaar oud, maar ook ál 8 jaar oud. U kunt hier best een gesprekje over beginnen, zonder dat uw zoon het idee moet krijgen dat hij dingen fout doet, of dat u in hem teleurgesteld bent. Deel gewoon uw observaties met hem, vertel wat u opvalt zonder er een oordeel aan te koppelen.

Vraag het op een gunstig moment, bijvoorbeeld als u even samen rustig op de bank zit. U kunt hem niet meer zelfvertrouwen geven, u kunt hem hoogstens de moed geven om situaties waar hij tegenop ziet aan te gaan. Het zelfvertrouwen volgt daar dan hopelijk vanzelf uit.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).