Finn wil basketballen, Rogi voetballen. Er volgt een gesprek waarin ze elkaar ervan proberen te overtuigen dat hun keuze de beste is. Luisteren naar elkaar doen ze niet, ze houden aan hun standpunt vast. De uitkomst: geen van beide sporten gaat door, ze willen allebei geen bakzeil halen.

Ik vertel ze een verhaal. Twee zussen hebben ruzie om een sinaasappel. Hun moeder komt binnen en snijdt de sinaasappel in twee helften. Dat lijkt een goede oplossing, ware het niet dat de ene zus het vruchtvlees opeet en de schil weggooit, terwijl de andere zus het vruchtvlees weggooit en de schil raspt voor een taart die ze aan het bakken is.

Ik laat Rogi en Finn in verwarring achter. Even later zie ik ze voetballen. Geen idee of het aan mijn verhaaltje lag, maar goed luisteren naar de ander, wint het van hard naar hem schreeuwen. En niets blijkt zo moeilijk als luisteren.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoon, Finn (12) en Rogi (11). Elke maand deelt hij op fabulous mama een persoonlijk verhaal en beantwoordt hij brieven van bezorgde lezeressen in de rubriek Brieven aan Steven Pont