De laatste jaren lijkt het of de school steeds meer verantwoordelijkheden als opvoeder tot zich neemt. Zo bepalen ze steeds vaker wat je als ouder je kind mag meegeven aan drinken en geven daarbij ook nog even een opvoedrichting mee aan de ouders.

Karin (34), moeder van twee kinderen: “De school heeft sinds de kerstvakantie in samenwerking met de medezeggenschapsraad de regels van de Tussenschoolse Opvang aangescherpt. Kinderen mogen alleen nog hartig beleg meenemen en ik als hulpmoeder bij de Tussenschoolse opvang moet broodjes afpakken waar geen gezond beleg op zit en ouders erop aanspreken.

Ik als hulpmoeder bij de Tussenschoolse opvang moet broodjes afpakken waar geen gezond beleg op zit.

Ik vind dat echt te ver gaan. Misschien lust jouw kind alleen maar broodjes chocopasta, maar eet ’s avonds wel een bord vol groente weg. Wie ben ik om daar wat over te zeggen?

Toen ik dit aangaf bij de juf die hierover ging, stuitte ik op een starre houding. Dit waren nou eenmaal de nieuwe regels en die diende ik op te volgen. Ik was trouwens lang niet de enige die hier iets van vond.

Maar ik hoorde ook ouders die zeiden: “Fijn dat het nu de school is die de grens stelt, want ik zwicht altijd voor dat pruillipje van mijn dochter en haal dan toch weer een croissantje voor in de lunchbox.’ Dat vond ik dan ook wel weer frappant.”

Dit verhaal is onderdeel van een reportage uit fabulous mama | nummer 5 | 2018. Altijd als eerste fabulous mama op de deurmat? Check de voordelige abonnementen >>